I-am văzut din avion, de pe pârtiile de ski din Poiana Brașov sau din satul de munte preferat (Măgura) și de mult timp mi-am dorit să îi cutreier. Munții Piatra Craiului par să fie cel puțin interesanți.
Traseu
Am auzit de la foarte multă lume cât este de frumos să parcurgi întreaga creastă (cu un efort de minim două zile) și cât de multe trasee există, motiv pentru care doresc, în timp, să îi cunosc în întregime. Pentru prima întâlnire însă, am avut la dispoziție doar o zi și jumătate, cu o prognoză de vreme foarte friguroasă pentru luna August (perioadă în care a nins în Pietrosul Rodnei). Din aceste motive, am ales o variantă scurtă de traseu: Fântâna lui Botorog (aici am parcat mașina)– Cabana Curmătura -Vârful Turnu- Vârful Ascuțit – Cabana Curmătura (cazare) – Fântâna lui Botorog.
Raportat la hărțile munții-nostri.ro, dacă accesați secțiunea Trasee din Piatra Craiului, acestea sunt porțiunile de traseu străbătute:
- Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura (1470 m) din Harta 02MN Traseul nr. 11: Zărneşti-Valea Crăpăturii-Cabana Gura Râului
- Cabana Curmătura (1470 m) – Şaua Crăpăturii (1580 m) – Vf. Turnu (1923 m) – Vf. Ascuţit (2150 m) din Harta 02MN Traseul nr. 20: Cabana Curmătura-Vf. La Om -Podu Dâmboviţei
- Refugiul Ascuţit (2123 m) – Padinile Frumoase – Cabana Curmătura din Harta 02MN Traseul nr. 17: Padinile Frumoase-Refugiul Ascuţit – Cabana Curmătura (1470 m)
Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura
Traseul de la Fântâna lui Botorog până la Cabana Curmătura a durat aproximativ 2,5 ore. Nu este unul foarte ușor din punct de vedere al diferenței de nivel (~650m), dar orice picioare sănătoase (cu echipament adecvat) ar putea să îl parcurgă măcar o dată pentru liniștea pădurii și priveliștea de la Cabana Curmătura care m-a surprins cu frumusețea ei. Din cauza frigului, am decis din timp să ne cazăm într-o cameră și nu la cort, în spațiul amenajat pentru corturi din fața cabanei. Pentru rezervare, am sunat cu o zi înainte la numărul de telefon +40 745 454 184, site www.cabana-curmatura.ro (tarif cazare: cabană – 30RON/persoană/noapte și cort – 10RON/cort/noapte).
Cabana
Deși nu este apă curentă și generatorul nu permite iluminatul până noaptea târziu (specific pentru o cabană în sălbăticie), Curmătura este recent amenajată, foarte curată, cu personal amabil, mâncare bună, prețuri rezonabile, doua izvoare cu apă potabilă, duș exterior, șlapi disponibili pentru a fi purtați în camere, animale drăguțe, povești interesante ale turiștilor români și străini (foarte mulți străini) și opțiunea de a alege pe terasa exterioară să privești fie spre Munții Bucegi „de peste drum”, fie spre Piatra Craiului „de lângă cabană”.
Adrenalină
După o ciorbă de fasole binemeritată, am pornit spre Vârful Ascuțit pe traseul menționat, o aventură ce a durat aproximativ 3 ore. Trebuie să recunosc că îmi este frică de înălțimi și totuși nu am avut niciodată emoții pe munți până când a trebuit să ma cațăr pe stâncile cu cabluri de pe traseul spre Vârful Turnu. M-am bucurat cu multă adrenalină de peisajul din jur, realizând că munții aceștia sunt foarte „tehnici” și că necesită experiență și mare atenție – important de reținut pentru oricine dorește să parcurgă traseul pe aici.
Creasta
Traseul pe creastă e spectaculos și priveliștea 360 grade spre Brașov, Zărnești, Bucegi, Prăpăstiile Zărneștilor, satul Peștera, Plaiul Foii etc., ne-a oprit pentru multe poze. Când am ajuns la refugiul Ascuțit de lângă Vârful Ascuțit, ne-am uitat cu patos spre Vârful La Om (cel mai înalt din Piatra Craiului – 2238 m), dorindu-ne să parcurgem toată creasta. Din păcate, nu aveam echipamentul potrivit pentru a rămâne peste noapte și ne-am întors spre cabană (în aproximativ 2 ore), trecând cu bine peste provocarea unei zone de coborâre cu mult grohotiș.
Durată traseu
- ziua 1 -> Fântâna lui Botorog – Vf Ascuțit – Cabana Curmătura: 8 ore
- ziua 2 -> Cabana Curmătura – Fântâna lui Botorog: 2 ore
- distanța totală parcursă -> 16 km
Aștept cu nerăbdare să revin în Piatra Craiului pentru un traseu complet pe creastă cu speranța de a vedea capre negre, o floare de colț și o garofița Pietrei Craiului.
Iubește natura suficient de mult astfel încât să aduni tu gunoiul lăsat de alții!