Munții Retezat sunt magici.
Dacă nu i-ai cunoscut încă, ar trebui să o faci. Dacă i-ai cunoscut, sunt aproape convinsă că se află și în lista ta cu munți preferați. Dacă vrei ca un prieten să se îndrăgostească de hiking, du-l pe acesta în Retezat pe un timp frumos (și cu echipamentul necesar) la sfârșit de Iunie- început de Iulie când bujorul de munte (sau rododendronul) este în splendoarea sa.
Parcul Național Munții Retezat prin Poiana Pelegii
Accesul în Munţii Retezat se poate face prin trei puncte principale: Cârnic şi Râuşor dinspre nord şi Poiana Pelegii dinspre sud. Deocamdată, am ajuns de două ori în zonă prin Poiana Pelegii.
Cum?
- o căutare Google Maps până în Poiana Pelegii.
- traversarea barajului Gura Apelor până la intrarea în parc semnalizată printr-o barieră. Acolo se plătește biletul de vizitare al parcului (10 lei/persoană) + o taxă de trecere pe drum forestier în valoare de 15 lei/autoturism. Foarte multe informații utile puteți să obțineți direct de pe site-ul www.retezat.ro.
Drumul de la barieră până în Poiana Pelegii durează aproximativ 1 oră. Chiar și în condiții de ploaie și multe bălți, am urcat fără probleme cu mașină mică, fără 4×4.
Poiana Pelegii este un camping frumos și poate puțin aglomerat în unele weekenduri însorite de vară. Turiștii aleg de obicei fie să campeze aici, fie să campeze în zona lacului Bucura, la 2 ore distanță. Pentru o excursie pe timp de weekend, noi am ales să campăm vineri seara în Poiana Pelegii, urmând ca în dimineața următoare să urcăm și să campăm la Bucura.
Traseul Poiana Pelegii – Lacul Bucura durează aproximativ 2 ore, cu o diferență de nivel de 408m. Aș spune că nu este extrem de dificil nici pentru un începător. În plus, este minunat. Dacă nu aveți timp sau condiție fizică să parcurgeți vârfurile din zona Bucura, traseul acesta este ideal. Pentru cei mai hotărâți dintre voi, recomand să încercați camparea la Bucura și deosebitele trasee de o zi ce pornesc de acolo, în special cel care trece prin Vârful Peleaga (Lacul Bucura – Vârful Peleaga – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura).
Informații trasee: www.retezat.ro/trasee, muntii-nostri.ro, bloguldecalatorii.ro
Rezervația Științifică Gemenele – Tău Negru
Sursa magiei munților Retezat se află în Rezervația Științifică Gemenele – Tău Negru. A fost înființată în anul 1955 și se află sub administrarea directă a Academiei Române. Pentru a o traversa/vizita e nevoie de autorizație eliberată de Academie, o autorizație pe care un simplu turist nu ar trebui să o primească conform regulamentului.
Am avut bucuria de a face parte dintr-un grup autorizat şi a fost un traseu de neuitat. Nu doresc însă să repet experiența, deoarece cred cu tărie că în afara specialiștilor, nimeni altcineva nu ar trebui să pășească în această zonă ce necesită strictă protecție și conservare. Poate reușiți să obțineți autorizație pentru o porțiune de traseu anume, contactând Academia Română cu informația găsită aici.
Dacă observați grupuri foarte mari deplasându-se prin rezervație sau orice alte activități care nu respectă regulamentul (camparea; focul; abandonarea deșeurilor; tăierea sau deteriorarea arborilor; culegerea/ colectarea de plante și animale; vânătoarea și pescuitul; pășunatul: deschiderea de noi poteci sau trasee turistice; -alterarea peisajului și a ambianței naturale, prin indiferent ce mijloace) nu ezitați să contactați urgent Academia Română.
Alte informații despre rezervație: www.welcometoromania.ro , devaturism.ro, www.retezatclimbing.ro