Masivul Oslea este o arie protejată de interes național situată în Munții Vâlcan (grupa muntoasă a munților Retezat-Godeanu). Din experiența pe care o am deocamdată doar pe timp de iarnă, pot să spun că este o zonă minunată pentru drumeție/schi de tură/freeride.
De ce Oslea?
- RED BULL OSLEA HIRIDE este singura competiție de hike & ride din România (acum la a șaptea ediție). Din curiozitate, mi-am dorit de mult timp să fac o drumeție în zona în care se desfășoară.
- Traseul spre Creasta Oslei e relativ aproape de Stațiunea Straja (1 oră) și am considerat potrivit să îmbin schiatul pe pârtii cu schiul de tură de care m-am îndrăgostit recent.
Cum ajung?
Din orașul Lupeni am pornit spre Casa de vânătoare Câmpuşel (aprox 50 minute). Aceasta se află într-o poiană cu un loc de popas amenajat, pe marginea DN66A. Acolo am parcat mașinile. Pe durata ultimelor 15 minute, drumul a fost înzăpezit, dar fiind drept, nu am întâmpinat probleme. A fost chiar distractiv 🙂 .
Detalii Traseu
Durata totală a traseului (dus): aproximativ 3h 30m
Relive ‘Oslea Hike & Ride’
Din curtea casei de vânătoare Câmpuşel lângă care am parcat maşinile, am făcut stânga pe lângă foișor și am traversat un pod mic în pădure pentru a putea ajunge la drumul forestier care urcă (și) pe coama spre creastă (3 minute) . De acolo, am continuat drumul până la porțiunea defrișată de pe versantul stâng și am urcat pe drumul forestier până pe coamă (aprox 1h 30m). Mai departe, am urmat traseul drept, până pe creastă (aprox 1h 50m).
Traseul nu e foarte dificil în afară de panta mai abruptă spre creastă. Desigur, pentru booţi și ghete, este mai ușor dacă există deja urme în zăpadă (existau urme pe jumătate din traseu). Înainte de a porni la drum este foarte important să vă informați asupra riscului de avalanșă. Cel mai sigur, dacă nu cunoașteți aceste riscuri, puteți să renunțați la partea urcatului pe creastă și să urmați traseul până la stâna pe care o întâlniți pe drum. Priveliștea unică spre Parcul National Retezat și Creasta Oslea e valabilă de pe toată coama respectivă.Creasta și coborârea
Pe creastă nu ne-am plimbat suficient de mult cât să ajungem pe Vârful Oslea din apropiere, dar bucuria, adrenalina și sentimentul de pace și libertate nu ar fi fost diferite. Cei mai puțin experimentați dintre noi am coborât pe schiuri și placă pe traseul pe care am urcat, iar restul, prin porțiuni de creastă mai abrupte. S-a urcat și s-a coborât pe sub creastă, până când Oslea a devenit pârtia noastră privată – cadou de la natură.
Cazare
La 20 minute de Casa de vânătoare Câmpuşel se află satul pitoresc Câmpu lui Neag unde există mai multe unități de cazare. Noi am ales să mâncăm și să ne cazăm la Complex Turistic Cheile Buţii (Preț cazare: 160RON/noapte/cameră dublă cu mic dejun copios inclus; Preț mâncare: aproximativ aceleași preturi ca la restaurantele de oraș). Mi-a plăcut acolo.
Video tură
Iubește natura suficient de mult astfel încât să aduni tu gunoiul lăsat de alții!